ABRS: de commissie heeft de waarde van de woningen voor de peildatum, bij maximale invulling van het bestemmingsplan “Amstelwijck”, vastgesteld en daarvan die direct na de peildatum afgetrokken. Dat de Planschadebeoordelingscommissie, zoals [appellant] en anderen stellen, voor het taxeren ook een andere methode had kunnen toepassen, betekent niet dat de gekozen methode onjuist is of in dit geval tot een onjuist resultaat heeft geleid. Hetgeen [appellant] en anderen hebben aangevoerd, biedt overigens evenmin aanknopingspunten om dat aan te nemen. De rechtbank heeft terecht overwogen dat uit de voormelde uitspraken van de Afdeling van 28 april 2004 niet volgt dat de daarin gehanteerde indeling in schadecategorieën als norm heeft te gelden
ABRS 31-07/13 inzake Moskee Dordrecht (RVS:2013:566)
Noot: de rechtspraak van art. 41 Onteigeningswet is helder: per peildatum zijn te vergelijken de waarde “voor de ramp”(de onteigening) en de waarde daarna (inclusief de werkelijke waarde van art. 40b Ow) en het verschil is de waardevermindering. HR 14-07/06 inz. Staat/Princiville (LJN: AV1106). Op gelijke wijze had de planschadebeoordelingscommissie van Dordrecht het aangepakt.
ABRS bevestigt hier dat taxatie via de percentage-aanpak niet de norm is en wij onderschrijven dat; het leidt normaliter (slechts) tot schijnzekerheid.