Verzoek schorsing bestemmingsplan/exploitatieplan – onteigening

Verzoeker geeft aan dat uitvoering van het bestemmingsplan op korte termijn kan starten. De raad heeft meegedeeld dat een onteigeningsprocedure zal worden opgestart om hun gronden in het plangebied te verwerven.

Schorsing wordt afgewezen:

De voorzieningenrechter wijst erop dat een onteigeningsprocedure een op zichzelf staande procedure is, waarvoor het niet is vereist dat het vastgestelde bestemmingsplan ook in werking is. De onteigening zal geschieden op grond van hoofdstuk 11 van de Omgevingswet. Schorsing van het bestemmingsplan of het exploitatieplan kan niet voorkomen dat de raad een onteigeningsbeschikking geeft. Artikel 11.6, aanhef en onder a, van de Omgevingswet, vereist voor het geven van een dergelijke beschikking enkel dat het omgevingsplan is vastgesteld. Ingevolge artikel 4.6 van de Invoeringswet Omgevingswet gelden het bestemmingsplan en exploitatieplan als deel van het omgevingsplan.

De onteigeningsprocedure zal naar verwachting langer duren dan de procedure tegen het bestemmingsplan en exploitatieplan. Zelfs als dat niet het geval zou zijn, levert dat geen spoedeisend belang op. Op grond van artikel 11.16, eerste lid, onder b, van de Omgevingswet is immers voor het kunnen verlijden van de onteigeningsakte als bedoeld in artikel 11.18 van de Omgevingswet vereist dat het besluit ter uitvoering waarvan de onteigening nodig is, onherroepelijk is. Dit betekent dat de gemeente pas het eigendom van de gronden kan verkrijgen wanneer het bestemmingsplan onherroepelijk is, wat pas aan de orde kan zijn als de Afdeling uitspraak heeft gedaan in de bodemprocedure. Vergelijk de uitspraak van 14 december 2023, ECLI:NL:RVS:2023:4654, overweging 3.1.

Verder zijn geen andere onomkeerbare gevolgen van de inwerkingtreding van het bestemmingplan en exploitatieplan te verwachten. Het is niet aannemelijk dat [verzoeker] en anderen als eigenaren worden geconfronteerd met aanvragen van omgevingsvergunningen op hun gronden in het plangebied. Bovendien kan zonder toestemming van de eigenaren of zonder minnelijke verwerving door de gemeente hangende de bodemprocedure geen gebruik worden gemaakt van de gronden voor aanlegwerkzaamheden.

Voorzieningenrechter ABRS 04-12/24 inzake Woerden (ECLI:NL:RVS:2024:4969)

Noot: helder, de grondeigenaar loopt geen risico. De onteigeningsakte, waarbij gemeente de eigendom verkrijgt, kan pas notarieel verleden worden als het bestemmingsplan onherroepelijk is. Omgevingswet:

Artikel 11.16. (vereisten verlijden onteigeningsakte)

  • 1Een onteigeningsakte kan alleen worden verleden als:
    • de onteigeningsbeschikking onherroepelijk is,
    • het besluit ter uitvoering waarvan de onteigening nodig is onherroepelijk is, en
    • de voorlopige schadeloosstelling, bedoeld in artikel 15.43, of de overeengekomen schadeloosstelling die is opgenomen in een proces-verbaal, is betaald.