Uitvoeringsbesluiten RIP “Zuid-West, 380 kV-west”

Rijksinpassingsplan is onherroepelijk. Daarmee staat vast dat er planologisch toestemming is om de hoogspanningsverbinding te verwezenlijken. Deze besluiten liggen nu niet ter beoordeling voor

Diverse beroepsgronden aan over het gebrek aan goede afspraken met Tennet en onduidelijkheid over de vergoeding van diverse vormen van schade en inkomensderving.

ABRS: Als het gaat om afspraken over de uitvoering en schadevergoeding is de gebruikelijke gang van zaken dat Tennet eerst probeert om in goed overleg met de mensen om wie het gaat er onderling uit te komen. In dat kader probeert Tennet met appellanten een zakelijk-rechtovereenkomst af te sluiten. Daarbij hanteert zij als uitgangspunt de brochure ‘Schade en vergoedingengids – Bovengrondse 380 kV-hoogspanningsverbindingen’. Daaruit volgt dat Tennet bij de vestiging van een zakelijk recht het principe van schadeloosstelling (volledige schadevergoeding) hanteert zoals de Belemmeringenwet Privaatrecht dit kent. Schadeloosstelling betekent dat de rechthebbenden voor en na de vestiging van het zakelijk recht in een gelijkwaardige vermogens- en inkomenspositie verkeren. Daar behoort ook toekomstschade bij, die niet eerder kon worden voorzien en/of worden bepaald. De hoogte van de schade wordt in onderling overleg, dan wel door een deskundigentaxatie vastgesteld.

Als een zakelijk-rechtovereenkomst of een gebruiksovereenkomst tot stand is gekomen en alleen geen overeenstemming kan worden bereikt over de hoogte van een schadecomponent, kan volgens de brochure worden teruggevallen op een bindende driedeskundigentaxatie waarbij de hoogte wordt vastgesteld. Die wordt vastgelegd in de overeenkomst. Een driedeskundigentaxatie houdt in dat zowel de grondeigenaar als Tennet een deskundige aanwijst voor het beoordelen van de hoogte van de schade. De twee deskundigen wijzen gezamenlijk een derde deskundige aan.

Daarna kan worden teruggevallen op twee wettelijke procedures.  Belemmeringenwet Privaatrecht en Onteigeningswet. Wat hiervoor is overwogen leidt tot de conclusie dat binnen elk van de drie relevante regimes een overeenkomst, al of niet na een driedeskundigentaxatie, Belemmeringenwet Privaatrecht en onteigeningswet, een volledige schadeloosstelling het doel is.

ABRS 07-07/21 inzake minister LNV e.a. (ECLI:NL:RBNHO:2021:5502)

Noot: geen misverstand, het uitgangspunt is volledige schadevergoeding zowel bij driedeskundigentaxatie, gedooglicht Belemmeringenwet en onteigening.  Voor volledige schadevergoeding in kader Belemmeringenwet Privaatrecht (BP) zie HR 21-06/19;  ECLI:NL:HR:2019:996: “De BP voorziet in een recht op volledige vergoeding van de schade veroorzaakt door de aanleg en instandhouding van een werk dat ingevolge art. 1 BP door de rechthebbende moet worden gedoogd. Daaronder valt ook de schade bestaande in waardevermindering van de percelen waarop het werk betrekking heeft.1 Er is geen grond om hierbij de schade veroorzaakt door de maatregel die het werk planologisch mogelijk heeft gemaakt, buiten beschouwing te laten.”