Uitponden gronden IGN: oneerlijke handelspraktijk

IGN houdt zich bezig met de handel in percelen onbebouwde landbouwgrond waarbij wordt gespeculeerd op een waardestijging van die grond indien de bestemming van de grond in de toekomst gewijzigd wordt.

Eiser heeft twee percelen landbouwgrond van IGN Vastgoed gekocht voor een totaalbedrag van € 148.000,00. IGN Vastgoed heeft de gronden aan Eiser aangeboden als strategisch gelegen. Volgens IGN Vastgoed zou sprake zijn van een waardevaste investering met winstpotentie in verband met een mogelijke bestemmingswijziging. Eiser vindt dat IGN vastgoed hem onjuiste en onvolledige informatie heeft verstrekt over de kans op een bestemmingswijziging, waardoor hij zowel de waarde van de percelen als de kans op een bestemmingswijziging niet goed heeft kunnen inschatten. Eiser vordert ongedaanmaking van de koopovereenkomsten en terugbetaling van de betaalde koopsommen. De rechtbank oordeelt dat sprake is van een oneerlijke handelspraktijk en wijst de vorderingen van eiser toe.

Rechtbank Noord-Holland 04-09/24 (ECLI:NL:RBNHO:2024:9018)

Noot: zie een recente Kamerbrief van 13 juli 2023 over consumentenbescherming en speculatieve grondhandel, de aard en omvang van de problematiek en de vervolgstappen om ongewenste speculatieve grondhandel zoveel mogelijk te voorkomen en aan te pakken. Tweede Kamer, vergaderjaar 2022–2023, 27 581, nr. 54