Exploitant snackbar rekende op herontwikkeling winkelcentrum en daarmee op winstgevende exploitatie. Die herontwikkeling kwam er niet vanwege onteigeningsperikelen.
Rechtbank: bestemmingsplan winkelcentrum noopt niet tot uitvoering, dus geen schadevergoeding. Aan de vaststelling van het bestemmingsplan Biezenkamp kon niet de garantie worden ontleend dat het beoogde winkelcentrum ook daadwerkelijk voor een bepaald tijdstip zou worden gerealiseerd.
Aanvrager is niet-ontvankelijk in zijn verzoek om schadevergoeding. De Afdeling stelt vast dat in de gemeente Leusden ten tijde van belang noch een wettelijke grondslag voor de behandeling van een verzoek om nadeelcompensatie bestond, bijvoorbeeld een nadeelcompensatieverordening, noch dat het college daarover beleid voerde op basis van een gepubliceerde beleidsregel. Bij gebreke van een wettelijke grondslag of gepubliceerde beleidsregeling is de bestuursrechter slechts bevoegd tot kennisneming van beroepen tegen een zuiver schadebesluit, indien die rechter ook bevoegd is te oordelen over beroepen tegen de gestelde schadeveroorzakende uitoefening van de publiekrechtelijke bevoegdheid zelf (zie onder meer de uitspraak van 6 mei 1997, ECLI:NL:RVS:1997:AA6762, AB 1997, 229).
De bestuursrechter kan geen oordeel geven over de rechtmatigheid van de beslissing van het college omtrent compensatie van nadeel veroorzaakt door de door [appellante sub A], [appellante sub B] en Weesperplein gestelde schadeoorzaken (Masterplan is enkel een beleidsvoornemen en voorontwerp-bestemmingsplan is geen appellabel besluit en vertraging in uitvoering is feitelijk handelen of nalaten van het college is, waartegen geen beroep kan worden ingesteld), omdat het daarbij niet gaat om de uitoefening van een publiekrechtelijke bevoegdheid waartegen beroep open staat, al dan niet na het daaraan voorafgaand maken van bezwaar.
ABRS 14-02/18 inzake Leusden (ECLI:NL:RVS:2018:480).
Noot: de onteigeningsprocedure liep vertraging op vanwege positie hypotheekhouder (zie hierna) en daarna is –voor zover Hoogstate bekend—afgezien van de onteigening.