Kamerbrief 04-06/19 inzake onder meer adviescommissie waardedaling

Reacties op advies van de adviescommissie waardedaling Het lid Yeşilgöz-Zegerius (VVD) heeft in het AO van 22 mei verzocht om een schriftelijke reactie op standpunten die zijn ingenomen over het advies van de adviescommissie waardedaling, dat ik uw Kamer met mijn appreciatie heb toegezonden (Kamerstuk 33 529, nr. 608). Ik heb in reactie op het advies brieven ontvangen van de provincie, betrokken gemeenten en van de Groninger Bodembeweging (GBB). Daarnaast is in het Dagblad van het Noorden een opinieartikel verschenen van de heer de Kam over de gekozen methode voor berekening van de waardedaling. De regionale overheden spreken hun waardering uit voor het werk van de adviescommissie en onderschrijven de keuze voor de methode van Atlas voor Gemeenten.

Een belangrijk vraagpunt van de overheden en GBB betreft maatwerk en uitzonderingsgevallen. Dit wordt voor een deel ondervangen door ophoging van het berekende percentage om het risico op te lage compensatie te verkleinen. Dit laat onverlet dat er altijd sprake zal zijn van uitzonderingsgevallen die maatwerk behoeven. De adviescommissie heeft een aantal aanbevelingen gedaan over hoe hiermee om te gaan. Daartoe behoort in ieder geval maatwerk voor de agrarische sector. Ik laat daarnaast onderzoeken in hoeverre rekening kan worden gehouden met huizen die in de versterkingsoperatie zitten bij de actualisatie van de methode. Ook bevat het advies bruikbare handvatten voor de omgang met uitzonderingsgevallen, zoals het beschouwen van de uitkomst als een voorgenomen besluit waartegen een zienswijze kan worden ingediend. Voor alle aanbevelingen geldt dat het op te richten Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) deze kan gebruiken bij vaststelling van zijn werkwijze voor waardedaling. Pagina 2 van 4 Project DG Groningen Bovengronds Ons kenmerk De provincie en gemeenten vragen om meer inzicht in het gebruik van PDGB / 19135523 referentiewoningen. Ik zal Atlas voor Gemeenten vragen om hier in de geactualiseerde methode aandacht aan te besteden zodat voor gedupeerden duidelijk is wat het gebruik van referentiewoningen inhoudt. Dit verhoogt transparantie en draagt bij aan draagvlak. De kanttekeningen van de heer G. de Kam bij het gebruik van referentiewoningen zal ik onder de aandacht van de adviescommissie brengen, zodat zij deze kan betrekken bij het advies dat zij rond de zomer uitbrengt over de geactualiseerde methode van Atlas voor Gemeenten.

Een ander aandachtspunt van de regionale overheden en GBB is het gebruik van de WOZ-waarde als grondslag. In haar advies noemt de adviescommissie twee maatregelen om mogelijke onbetrouwbaarheid van de WOZ te ondervangen. In de eerste plaats is gekozen voor de peildatum van 1 januari 2019; dit betekent dat bewoners nog in beroep kunnen gaan tegen de WOZ-waarde. In de tweede plaats adviseert de adviescommissie een analyse te laten uitvoeren op de betrouwbaarheid van de WOZ-waardes in het aardbevingsgebied. Op basis van deze analyse zou een (generieke) correctie van de WOZ plaats kunnen vinden. Ik neem deze aanbeveling van de adviescommissie over. Deze analyse is in de zomer gereed.

Het loket Waardedaling gaat dit najaar open, zodat iedereen zich kan aanmelden voor een compensatie voor waardedaling. De Commissie die deze vergoedingen gaat doen, wordt na de zomer benoemd, zodat zij al kan starten met het ontwikkelen van de werkwijze. Op dit moment tref ik de nodige voorbereidingen om uitvoering van de vergoeding van waardedaling van woningen door het IMG mogelijk te maken in het voorjaar van 2020.

Kamerbrief 04-06/19