Erfdienstbaarheid gevestigd ten behoeve van twee percelen tegelijk. Een van die percelen komt later in dezelfde hand als van het dienend erf. Komt daarmee de erfdienstbaarheid van dat perceel te vervallen doordat het als gevolg van vermenging tenietgaat? In beginsel wel, tenzij sprake is van de uitzondering van art. 5:83 BW, voortgezet gebruik. Dat gebruik wordt in deze zaak voorshands aangenomen, zodat vooralsnog de erfdienstbaarheid niet is tenietgegaan.
Rechtbank Noord-Holland 19-07/17 (ECLI:NL:RBNHO:2017:6032).
Noot: Hoogstate krijgt regelmatig vragen over rechten van overweg, maar de bovenstaande casus waarbij er sprake is van vermenging, maar niet van tenietgaan erfdienstbaarheid is in de praktijk van Hoogstate uniek.
Aanwijzing noodweg ex art. 5:57 BW. De aanwijzing van een noodweg kan in beginsel pas aan de orde zijn, wanneer de eigenaar die de aanwijzing vordert eerst zelf alle mogelijkheden heeft onderzocht van te treffen maatregelen die redelijkerwijs van hem gevergd kunnen worden om een normale exploitatie mogelijk te maken, maar een normale exploitatie ook na het treffen van die maatregelen niet mogelijk zal zijn. De aanwijzing van een noodweg betekent immers een inbreuk op het eigendomsrecht van een ander, hetgeen het meest omvattende recht is dat een persoon op een zaak kan hebben. Tot een inbreuk op dat recht kan pas worden beslist indien vaststaat dat degene die de aanwijzing vordert redelijkerwijs niet bij machte is zelf de voorwaarden voor een normale exploitatie te bewerkstelligen.
Gerechtshof Amsterdam 11-07/17 (ECLI:NL:GHAMS:2017:2726).