Geen deskundigenbericht in erfpachtzaak

Verzoekers verzoeken de rechtbank een voorlopig deskundigenbericht te bevelen waarbij de rechtbank zelf een deskundige aanwijst. Daarbij verzoeken zij deze deskundige de volgende vragen voor te leggen:

  1. Was het gehanteerde canonpercentage van 3% bij de uitgifte van het onderhavige erfpachtrecht in 2018 marktconform? Zo niet, welk(e) canonpercentage(s) zou(den) naar uw mening wel marktconform zijn geweest ten tijde van de uitgifte?;
  2. Heeft de gemeente bij de uitgifte van het erfpachtrecht een marktconforme (erfpacht)grondwaarde gehanteerd?;
  3. Gelet op de twee vorige vragen: heeft de gemeente bij uitgifte van het erfpachtrecht dus een marktconforme jaarlijkse canon bedongen?;
  4. Wat zou het (gemiddelde) verschil met de huidige canonlasten van verzoekers zijn geweest als dit erfpachtrecht in 2018 in eeuwigdurende erfpacht zou zijn uitgegeven in plaats van in voortdurende erfpacht?

De rechtbank wijst het verzoek af:

Bij de uitgifte van een erfpachtrecht wordt de grondwaarde vastgesteld. De canon wordt berekend door de grondwaarde van het perceel te vermenigvuldigen met het op het moment van uitgifte geldende canonpercentage. Verzoekers willen weten of het (minimum)canonpercentage van 3% wel marktconform en daarmee redelijk is (nr. 37 van het verzoekschrift). Volgens de gemeente is dit percentage gebaseerd op vast beleid (zie 2.3). Blijkens de toelichting bij de mondelinge behandeling nemen verzoekers ook het standpunt in dat uit het volgens de gemeente toepasselijke beleid een lager percentage dan 3% volgt (0,24%) en de gemeente dus haar eigen beleid verkeerd toepast. Hoe dan ook, het is niet aan de deskundige om te oordelen welk beleid van toepassing is en of op dit punt het geldende beleid juist is toegepast.

Rechtbank Amsterdam 11-05/23 inzake Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2023:3658)