Met de inwerkingtreding van het bestemmingsplan “Heerde Dorp, Brede School Heerde West, 1e herziening” is een deel van het planologisch nadeel dat de inwerkingtreding van “Heerde Dorp, Brede School Heerde West” voor [appellant I], [appellant H], erven [appellant F], [appellant A] [appellant C], [appellant D], [appellant E] en [appellante J] met zich heeft gebracht weggenomen.
Niet valt in te zien op welke wijze [appellant I], [appellant H], erven [appellant F], [appellant A] [appellant C], [appellant D], [appellant E] en [appellante J] worden benadeeld door het wegnemen van een deel van hun planschade. In dit verband wijst de Afdeling erop dat een tegemoetkoming in planschade in voorkomende gevallen kan bestaan uit compensatie in natura, in welk geval schadevergoeding in geld achterwege kan blijven, omdat tegemoetkoming in de schade anderszins is verzekerd. De voorkeur van degene die schade lijdt voor een bepaalde wijze van compenseren is daarbij niet doorslaggevend (zie de uitspraak van de Afdeling van 28 september 2016, ECLI:NL:RVS:2016:2582).
ABRS12-07/17 inzake Heerde (ECLI:NL:RVS:2017:1866)
Noot 1: Tegemoetkoming in de schade kan in beginsel anderszins verzekerd worden door de planologische verandering ongedaan te maken en de oude planologische mogelijkheden te herstellen. Dan is het logisch dat ook een gedeelte van de nadelige planologische mutatie ongedaan gemaakt kan worden.
Wel dient iedere aanvrager ten tijde van het herstel van de oude planologische mogelijkheden nog in een zakenrechtelijke rechtsbetrekking tot de aanvankelijk getroffen onroerende zaak te staan en kan bij aantoonbare schade door problemen met de verkoop van een woning een aanvullende vergoeding nodig blijken.
Afdeling verklaart hoger beroep ongegrond. ABRS 23-11/16 inzake Winterswijk (ECLI:NL:RVS:2016:3096).