Beperking bouw kassen

Onder het oude bestemmingsplan was het, gelet op de planregels, toegestaan om het perceel voor een glastuinbouwbedrijf te gebruiken, omdat de oppervlakte van het perceel groter is dan 2 hectare. In het nieuwe bestemmingsplan is bepaald dat een glastuinbouwbedrijf slechts is toegestaan als het bouwperceel een oppervlakte van minstens 5 hectare heeft. Het perceel is kleiner dan 5 hectare. Dit betekent dat vestiging van een (zelfstandig) glastuinbouwbedrijf na de inwerkingtreding van het nieuwe bestemmingsplan niet meer is toegestaan.

Indien de aanvrager het risico dat de onder het oude planologische regime bestaande planologische mogelijkheden van zijn onroerende zaak  zouden vervallen passief heeft aanvaard, mogen burgemeester en wethouders de schade voor zijn rekening laten.

Hiervoor is in de eerste plaats vereist dat, bezien vanuit de positie van een redelijk denkende en handelende eigenaar, aanleiding bestond om rekening te houden met de kans dat de planologische situatie ter plaatse zou gaan veranderen in een voor die eigenaar ongunstige zin. Hierbij wordt rekening gehouden met een concreet beleidsvoornemen dat openbaar is gemaakt.

Vervolgens wordt beoordeeld of onder het oude planologische regime een concrete poging is ondernomen tot realisering van de planologische mogelijkheden die onder het nieuwe planologische regime zijn komen te vervallen. Indien geen concrete poging is gedaan, terwijl dit van een redelijk denkende en handelende eigenaar, vanaf de peildatum voor voorzienbaarheid, kon worden verlangd, wordt het risico op verwezenlijking van het planologische nadeel geacht passief te zijn aanvaard.

Vergelijk de overzichtsuitspraak over planschade van 28 september 2016, ECLI:NL:RVS:2016:2582, onder 5.32 tot en met 5.34.

Het college heeft niet deugdelijk gemotiveerd dat ABC het risico van de planologische verandering passief heeft aanvaard.

ABRS 28-06/23 inzake horst aan de Maas (ECLI:NL:RVS:2023:2504)