Voordeelsverrekening, omdat de woning bij dit terrein meer waard wordt omdat het nu aan groen grenst in plaats van industrie.
In tweede instantie concludeert gemeente tot passieve risico aanvaarding, maar vanwege verbod op reformatio in peius wordt eerdere bedrag tegemoetkoming gehandhaafd.
ABRS: vraag of er voortekenen waren van planologische verslechtering en of gelaedeerde vervolgens heeft gepoogd de oude bestemming nog te verwezenlijken.
- [appellant] heeft niet aannemelijk gemaakt dat hij redelijkerwijs geen kennis heeft kunnen nemen van de editie van de Groninger Gezinsbode van 21 juni 2012. Na raadpleging van het voorontwerp had een redelijk denkend en handelend eigenaar rekening moeten houden met de kans dat de planologische situatie ter plaatse zou gaan veranderen in een voor hem ongunstige zin.
- indien wordt geoordeeld dat de nadelige planologische wijziging voorzienbaar was, dient vervolgens de vraag beantwoord te worden of onder het oude planologische regime concrete pogingen tot realisering van de bestaande bouw- en gebruiksmogelijkheden zijn ondernomen (uitspraak van 21 augustus 2013, ECLI:NL:RVS:2013:811).
- [appellant] heeft vanaf de terinzagelegging van het voortonwerp van het nieuwe bestemmingsplan op 22 juni 2012 tot aan de terinzagelegging van het ontwerp van het bestemmingsplan op 22 februari 2013 een benuttingsperiode van acht maanden gehad. [appellant] heeft geen deskundigenrapport ten grondslag gelegd aan zijn betoog dat de benuttingsperiode van acht maanden te kort was voor het voorbereiden en indienen van een bouwplan om de bestaande bouw- en gebruiksmogelijkheden te benutten.
ABRS 31-05/23 inzake Groningen (ECLI:NL:RVS:2023:2102)
Noot: de gebruikelijk aanpak voor beoordeling passieve risico aanvaarding (ook wel: riskant stilzitten), waarbij de Afdeling ook hier strenge eisen stelt aan het criterium van redelijk denkend en handelend eigenaar.