Onafhankelijkheid taxateur nadeelcompensatie

Het betoog van [appellante] dat de door de commissie ingeschakelde deskundige Te Winkel niet onafhankelijk en onpartijdig is, treft evenmin doel.

  1. Een onafhankelijk adviseur is een persoon of een commissie, die geen deel uitmaakt of werkzaam is onder verantwoordelijkheid van het bestuursorgaan waaraan wordt geadviseerd, en die belast is met de advisering over de op de aanvraag te nemen beschikking en daarbij geen persoonlijk belang heeft. Zie de uitspraak van de Afdeling van 24 februari 2021 (ECLI:NL:RVS:2021:374) onder 49.
  2. Te Winkel is werkzaam bij Gloudemans Rentmeesters, een onafhankelijk adviesbureau, en niet voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij staat niet in een gezagsverhouding tot de minister en is geregistreerd in het Landelijk Register van Gerechtelijke Deskundigen. Er is geen reden voor twijfel aan de onafhankelijkheid van Te Winkel, omdat hij als medewerker van Gloudemans vaker in opdracht van de minister advies over nadeelcompensatie heeft uitgebracht. Vergelijk de uitspraak van de Afdeling van 17 september 2014 (ECLI:NL:RVS:2014:3441). Voor zover [appellante] in dit verband ter zitting heeft gewezen op het verslag van de hoorzitting van 16 mei 2013, leidt dat dus niet tot een ander oordeel. Evenmin is gebleken dat Te Winkel een persoonlijk belang heeft bij de uitkomst van de advisering.

ABRS 01-09/21 inzake Minister Infrastructuur en Waterstaat Ruimte voor Rivier Baarlo (ECLI:NL:RVS:2021:1950)

Noot: de Afdeling is duidelijk. In de praktijk maken wij vaak mee dat onafhankelijkheid van een deskundige die meermalen advies uitbrengt aan overheid ter discussie wordt gesteld, maar de door de Afdeling gehanteerde criteria geven aan dat dit veelal onterecht is (in de ogen van de Afdeling). Zie voor verder weegfactoren (zoals meer dan 3 jaar geen werkzaamheden verricht voor minister als belangenbehartiger) de uitspraak. Dat van die belangenbehartiging vindt zijn oorzaak in uitspraak ABRS dat advocaat die in procedures voor gemeente Raalte optrad, niet onafhankelijk is als voorzitter planschade beoordelingscommissie.