De aanpak van de problemen die veroorzaakt worden door de gaswinning in Groningen is te gefragmenteerd en staat los van andere vraagstukken zoals de economische ontwikkeling en krimp. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in een verslag over de wijze waarop met eerdere aanbevelingen van de Raad is omgegaan. Eén organisatie zou integraal verantwoordelijk gemaakt moeten worden voor de afhandeling van de problemen in Groningen. Deze organisatie moet op basis van wettelijke bevoegdheden de verschillende belangen tegen elkaar kunnen afwegen en besluiten kunnen nemen.
Persbericht Onderzoeksraad voor Veiligheid, 30-03/17
Reactie NAM 30-03/17
NAM ziet het als zinvol dat het onafhankelijke OVV periodiek de invulling van haar aanbevelingen uit haar rapport van februari 2015 monitort. Belangrijk dat er erkenning en herkenning blijft voor de maatschappelijke impact van aardbevingen.
Wij hebben ons de conclusies uit het eerste rapport aangetrokken en de aanbevelingen omarmd. Het is goed te zien dat de partijen in de regio het erover eens zijn dat er de afgelopen jaren veel is gebeurd op het gebied van veiligheid, schadeafhandeling en de versterkingsopgave. Hoewel de betrokken partijen de aanbevelingen voortvarend hebben opgepakt en er daarnaast andere maatregelen zijn getroffen om de door gaswinning ontstane problemen te herstellen, acht de OVV de problemen waar de inwoners van Groningen mee te maken hebben onverminderd groot.
De komst van de NCG in juni 2015 heeft NAM al op grotere afstand geplaatst en wij zijn bereid geheel – zoals eerder dit jaar aangegeven –uit de bovengrondse aspecten met betrekking tot de schadeafhandeling en het versterken te stappen. Ons inziens verdient het aanbeveling de NCG de ruimte te bieden om daadkrachtig invulling te geven aan het met alle betrokken partijen overeengekomen MeerJarenPlan, inclusief de hierin benoemde versterkingsopgave.