Ruim 120.000 Groningers komen in aanmerking voor een regeling die compensatie biedt voor de waardedaling van hun woning. De percentages variëren van 2,7 tot 18,4 procent, afhankelijk van de plek in het bevingsgebied.
Het nieuwe Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft daarvoor nu de rekenmethode vastgesteld.
Omdat het om zoveel huiseigenaren gaat, wordt de zogenoemde waardedalingsregeling vanaf 1 september stapsgewijs ingevoerd. Woningeigenaren in Appingedam en Loppersum zijn als eerste aan de beurt, omdat daar de meeste schade is. Twee maanden daarna volgen meer gemeenten.
De compensatieregeling vervangt de regeling waarbij huiseigenaren alleen een vergoeding kunnen claimen bij de NAM op het moment dat ze hun huis verkopen. In deze nieuwe regeling komen alle huiseigenaren in aanmerking voor compensatie wegens waardedaling.
Per postcodegebied wordt de procentuele waardedaling bepaald. De percentages lopen uiteen van maximaal 18,4 procent in delen van Loppersum tot ten minste 2,7 procent op diverse plekken in Zuidhorn, De Marne, Aa en Hunze en Oldambt.
Een eerste analyse wijst uit dat daarmee ruim 90.000 woningen in Groningen te kampen hebben gehad met verminderde waardeontwikkeling. Zo’n 120.000 mensen zijn sinds augustus 2012, ten tijde van de zware beving bij Huizinge, eigenaar geweest van een van die woningen.
Het IMG spreekt van een monsterklus. Er worden nieuwe ICT-systemen ontwikkeld om de procedure zo veel mogelijk te automatiseren.
Groninger Internet Courant 27-05/20.
Noot: let wel, dit is een andere regeling dan de “waarderegeling NAM” waar op individueel niveau de waardedaling getaxeerd wordt, zonder een coulance aspect. Bij deze regeling, een soort omgekeerde “tegemoetkoming planschade” methodiek, heeft HOOGSTATE inmiddels meerdere tientallen keren als voorzitter driedeskundigen taxatie commissies opgetreden.