Gemeente Rotterdam pakt misstanden huurmarkt aan

Huur

zaterdag, 24 oktober 2020

Hoge huren, discriminatie, achterstallig onderhoud, onderverhuur, overbewoning, intimidatie en woon- en adresfraude

De gemeente gaat misstanden op de particuliere woningmarkt aanpakken. En treedt op als marktmeester om er voor te zorgen dat particuliere woningen binnen het sociale segment betaalbaar en beschermd blijven voor de mensen die particulier huren. De gemeente doet dit onder meer door het informeren en aanspreken van huurders en verhuurders over hun rechten en plichten. En te handhaven waar nodig. Uit onderzoek in de wijk Carnisse (2019) onder particuliere verhuurders blijkt bijvoorbeeld dat 64% teveel huur betaalt. Ingrijpen is noodzakelijk. Anderzijds hebben verhuurders ook recht op goede huurders. Dat betekent dat zij de huur op tijd betalen, geen overlast veroorzaken, de woning niet voor illegale doeleinden gebruiken en zorg dragen voor de woning.

 Met de 25 maatregelen uit het Actieplan Goed Huren en Verhuren moeten de misstanden worden aangepakt en de voorraad betaalbare particuliere woningen beschermd. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) : “Er zijn teveel misstanden bij de particuliere verhuur, die accepteer ik niet meer. Het wordt eindelijk tijd dat de gemeente achter deze huurders gaat staan en hen beschermt. We doen alles wat binnen onze macht ligt. Rotterdam moet voor iedereen een aantrekkelijke woonstad zijn, ook voor mensen met een laag en middeninkomen die particulier huren.”

Nieuwsbericht gemeente Rotterdam 14-10/20